tisdag, september 07, 2010

Konsekvensutredning?

Har man verkligen konsekventutrett avregleringar inom olika branscher tillräckligt?
I så fall hade det varit intressant att på ett lätt sätt ta del av delar av de konsekvensutredningar som gjorts. Visst har vi fått löpande information genom media, men en mer faktuell sammanställning har jag åtminstone saknat (eller om det funnits lyckats missa).

I min bransch pågår avregleringen, hittills har man delat upp ansvaret för tåg, spår, underhåll och stationer. på vissa lokaltrafiksträckor har man också avreglerat själva tågtrafiken och andra bolag har välkomnats aatt delta i trafik. Visst är det bra att provata bolag får chansen, men vilka ekonomiska effekter får det nrä de bolagen egentligen är stadsunderstödda och statskontrollerade från andra länder (DSB och Veolia är två exempel).

Kapacitetsbristen är också ett annat problem. Järnvägen behöver en kraftig utbyggnad för att fri konkurrens ska leda till pressade priser, bättre kvalitét och punktligare tåg.

Idag har DN en artikel om hur avregleringen inte fungerat, intressant men jag ahde velat ha mer djup och information vad som inte fungerat och vad som kunnat förutses och om möjligt påverkats till det bättre redan på förhand.

http://www.dn.se/ekonomi/avregleringen-har-lett-till-tagkaos-1.1165280

Inga kommentarer: