Att sitta på en skenande häst kan vara väldigt obehagligt och dessutom kan det sluta väldigt olyckligt med bestående skador. Metro rapporterar idag om en undersökning som gjord av Barnolycksfonden. Antalet skall- och nackskador vid hästolyckor ökar och det är ännu oklart om det finns någon specifik orsak.
"Ungefär en tredjedel av de barn och unga som hittills i år sökt vård på sjukhus efter en ridolycka har fått någon typ av huvud- eller nackskada – en ökning med sex procent jämfört med 2008"
"Ulf Wilken, säkerhetsansvarig på Svenska ridsportförbundet, betonar att alla ridskolor har hjälmtvång och att många ryttare bär skyddsväst. Han anser att det finns en risk att ryttare och föräldrar sätter för stor tillit till skyddsutrustningen.
– Övergången till säkerhetsmärkta hjälmar hade till exempel inte något större genomslag i olycksstatistiken. En väst kan ge skydd, men säkert kan det bara bli genom att man hanterar hästen på ett korrekt sätt."
Nu undrar jag, hur gammal är din eller ditt barns ridhjälm?
Har den varit med om någon eller några avtrillningar? Har den tappats i stallgolvet kanske upprepade gånger?
Jag tycker mig se ganska många ryttare som har samma hjälm år ut och år in. Det är ju inte bara det att materialet blir gammalt och kanske sakta tappar sina egenskaper utan även de gånger de tappat den i stallgolvet (eller ramlat av med den). Då kan till exempel små sprickor bildas i det stötdämpande materialet och när de sedan ramlar med huvudet före och det blir en rejäl smäll så är hjälmen redan försvagad och har inte det stötupptagande förmåga den borde.
Jag själv kasserade faktiskt en hjälm senast i våras, hellre att lägga ut lite pengar på en hjälm när det behövs än att få bestående skador.
Hela metroartikeln
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar