måndag, april 26, 2010

Superhjärnor..

En dokumentär jag såg delar av idag får mig att fortsätta fascineras av den mänskliga hjärnan. I denna visade man lite av vardagen för några barn med exceptionellt bra hjärnkapacitet.

Dokumentären "The world cleverest child and me" handlade om barn som är betydligt mer intelligenta än genomsnittet. Det handlar alltså om barn som redan i tioårsåldern undervisar andra barn, läser på universitetet eller driver eget företag.
Jag tycker dokumentären speglade ganska bra vilka utmaningar föräldrar till sådana "underbarn" möter. Tänk vilken utmaning att hålla dessa barn lagom stimulerade. Dessutom måste man kanske bromsa så de inte driver sig alldeles för hårt, se till att de har roligt och skydda dem från den press omgivningen kan lägga på dem i och med deras unika minne och inlärningsförmåga.

Ett av barnen hade sagt sitt första ord redan vid två veckors ålder och därifrån hade det bara fortsatt utvecklas i en rasande takt.
Några delar av dokumentären finns på youtube, men tyvärr blir enstaka klipp lite missledande, om man läser kommentarerna till ett av klippen påpekar många att minne och intelligens skiljer sig åt. Vad man inte ser i det klippet är att killen också studerar kemi på universitetsnivå.

http://www.youtube.com/watch#!v=j7RXQbr5p4Y

http://www.youtube.com/watch#!v=9-ahJTOEyQU

Inga kommentarer: