onsdag, juli 17, 2013

Dagar i Rom

Sent igår kväll landade vi efter några underbara dagar i Rom.

Första dagen började vi sightseeingen med att gå från Terministationen till vårt hotell. I Rom är nämligen avständet relativt korta och sevärdheterna många. Vi prickade av många av de mindre sevärdheterna på vägen eller strax efter att vi checkat in på hotellet.
Njutningsfull värme, god pizzalunch och härlig stämning.

Pantheon


Pantheon

De fyra årstidernas fontän

Utsikt över Piazza del popolo

Kulturministeriet

Dag fortsatte med Colosseum och andra sevärdheter i den änden av stadan. Detta var avklarat till sen lunch. Vad vi åt? Alldeles utsökt pasta såklart. Dessutom besökte vi en "gelateria" så jag fick äta lite av italienarnas utsökta glass. Mintchoklad och pistage var de godaste av de jag smakade.

Colosseo


Truimfbågen utanför Colosseum

Gammal trädgårdspark alt mindre arena

Tredje dagen var det dags för ett besök i världens minsta land, Vatikanstaten. Det självklara målet var ju Petersplatsen och Peterskyrkan. Efter någon timmes köande (Ja, kyrkan är populär men de tär värt köerna) så klev vi in. Goethe sägs en gång ha sagt: 
- Att träda in i Peterskyrkan är som att träda in i evigheten. 
I och med den mäktiga känsla som faller över mig när jag kliver in där så förstår jag hur han menar. Tiden stannar till för en stund.
Vi klättrade också upp för 511 trappsteg i trånga, smala och tidvis avigt lutande trappor för att nå toppen på basilikan. Det var det värt. Vilken känsla, vilken utsikt!
Maken framför Basilico del Pietro

Inne i kyrkan


Målningarna i taket visade sig nära håll inte vara just målningar utan mosaik.

Petersplatsen och Rom sett från Basilikans tak

Kupolen sedd på närmare håll




Inga kommentarer: