måndag, maj 05, 2008

Människans bästa vän??

Hunden sägs ju vara människans bästa vän, och i många fall är det nog så. Nu belyser dock DN ett problem som jag tyvärr knappt visste existerade. De s.k. stakethundar som ensamma vaktar företag och industrier nattetid.
Hela artikeln hittar ni här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=766659

  • "Arbetsmiljön för landets stakethundar varierar starkt. Det förekommer att de tvingas springa omkring bland glassplitter, byggrester och andra vassa föremål som skadar deras tassar. Trots att hundarna enligt reglerna ska ha tillgång till uppvärmda kojor så uppfylls inte kraven."
  • Det finns ingen samlad bild, men enbart fem vaktföretag i Göteborgs- och Malmöregionen har närmare 250 hundar som utnyttjas för den här typen av bevakning, visar DN:s kartläggning.
  • I ett par fall har anmälaren reagerat på att hundarna varit såriga, magra och vanvårdade. I ett fall konstaterades att en hund led av en inflammationssjukdom i benen.
Ägaren till ett av dessa företag bemöter kritiken med följande ord:
" Plågar man en människa får man inte de massmediereaktioner som när det gäller en hund. Är det en hund går man man ur huse. - Vi följer de lagar och förordningar som gäller. Våra hundar är välskötta. Den här verksamheten är mer genomreglerad än både åldringsvård och skola, säger han".

Det säger för mig allt om deras djursyn, djuret är det man utnyttjar för att tjäna pengar.
Förstår de inte att vi reagerar för hunden inte kan tala om hur orättvist behandlad den blir, under vilka dåliga omständigheter den tvingas arbeta?
Det är ett djur som gladeligen tjänar människan, men det finns gränser för hur det ska utnyttjas.
Nej, fram (och belöning) för företag som tar hand om sina vakthundar och dryga böter för de andra.
Låt förresten ägaren till de vakthundar som far illa ensam vakta de industrier där hundrarna haft dåliga förhållanden vakta en natt.. låt honom eller henne gå runt barfota i glassplittret, då kanske de förstår?

Inga kommentarer: